Bakeliet-museum Kierspe

Bezoek aan het Bakelit museum in Kierspe, Nordrhein-Westfalen, Duitsland

Wij hadden het museum bij toeval ontdekt tijdens onze vele speurtochten op het internet…
 
Kierspe is een -nu- slaperig stadje gelegen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Vroeger was dat wel anders en waren er alleen al 36 bedrijven waar 450 persen producten van Bakeliet vervaardigden van uiteenlopende aard. Een fabrikant, Reppel & Vollmann, produceerde onder de naam Revolit een grote verscheidenheid aan Bakeliet producten (van radiokasten tot huishoudelijke artikelen). Het was één van deze eigenaren, Carl-Heinz Vollmann, die de huidige bakelietverzameling is gestart. Een verzameling die leidde tot de oprichting van de stichting Heimatverein.


 
De thuishaven van het museum werd het Altes Amtshaus van Kierspe. Een statig pand waar je direct wordt teruggevoerd naar de jaren van weleer. Het ademt er Bakeliet!

Het museum is opgericht in 2003, maar als gevolg van een brand enkele jaren geleden gerenoveerd. Bij die brand is, in tegenstelling tot het op de zolder opgeslagen Bakeliet, veel documentatie verloren gegaan als gevolg van het bluswater. Vooral glanzend uitgevoerde catalogi liepen grote schade op doordat bladzijden aan elkaar plakten.
 
De collectie is in 2016 aanmerkelijk uitgebreid met Art-Déco stukken uit de nalatenschap van mevrouw Christel Böttcher. De meeste van deze stukken zijn onderdeel van de vaste expositie.

Het is een diverse collectie die mooi ruim is uitgestald. Er wordt een link gelegd naar de huidige tijd omdat er op dit moment nog steeds kunststoffabrikanten in de omgeving van Kierspe gevestigd zijn. Vooral op het gebied van elektrotechniek, maar ook huishoudelijke producten. Wat wij wel een beetje misten waren producten die juist in de bloeitijd rond 1930 in de fabrieken rond Kierspen werden gemaakt, die waren naar onze smaak een beetje ondervertegenwoordigd. Maar ondanks dat kleine puntje is een bezoek aan dit leuke en gezellige museum absoluut de moeite waard!
 
Wij werden zeer gastvrij ontvangen en tot onze grote verassing konden we na de rondleiding nog enkele stukken “vers geperst” Bakeliet kopen. Nostalgie in een modern jasje!

Het museum is iedere woensdagmiddag geopend van 15:00 tot  18:00 uur.
Adres:

58566 Kierspe, Germany (Nordrhein-Westfalen)
Friedrich-Ebert-Straße 380

Op de website van het radiomuseum is er een mooie serie foto's van de collectie te vinden.

Terug naar home
Bron:Bakelit-Museum Heimatverein Kierspe e. V.