Hobby

De start van een leuke hobby


We (her-)ontdekten bakeliet toen wij enige jaren geleden in Utrecht een vlooienmarkt in de Veemarkthallen bezochten. Tussen alle onweerstaanbare koopjes werd onze aandacht getrokken door een donkerbruine bijna zwarte doos van bakeliet.

"Daar heb ik mee leren spellen" zei Jan. De doos was mij onbekend. Ik had meer herinnering aan het leesplankje met Zus, Jet en Scha-pen. Niettemin besloten we de doos te kopen. Voor een tientje kon je toch niet miskocht zijn? Bovendien was de doos van bakeliet, een materiaal waar ik uit mijn elektronicahobbytijd goed bekend mee was. Het had zo'n specifieke geur!

Verderlopend praatten we over het bakeliet en waar dat destijds allemaal voor werd gebruikt. Bakeliet was van vroeger, toen je jong was. En het was plastic, namaak, nep, maar er werd vanalles van gemaakt. Misschien toch wel leuk om te gaan verzamelen!

Maar dat lijkt eenvoudiger dan het is want er is zo veel en voor zo uiteenlopende doeleinden van bakeliet gemaakt dat we besloten om ons vooral te richten op kleine huishoudelijke voorwerpen.

Waar dat uiteindelijk toe heeft geleid kun je in de collectie zien. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zoeken door een woord of naam in het zoekveld links bovenin het scherm op te geven.